Zelfredzaamheid

In september 2012 ben ik voor een studiereis in Thailand geweest. Om te leren van de Thaise ervaringen en autoriteiten na de overstroming in 2011. Dit heeft mij aan het denken gezet. Want zijn wij in Nederland in staat om zelfredzaam te zijn bij een ramp? Kunnen we overleven zonder de hulp van de overheid? Hoe afhankelijk zijn we van de overheid of van leveranciers van voorzieningen, zoals energie en water. Wat betekent dit voor onze financiële vrijheid?

thailand-2012-05

De lokale overheid spreekt steeds meer het zelforganiserend vermogen van de samenleving aan en ondersteunt dit vermogen. Samen met anderen wil ik onderzoeken, ideeën genereren en actie ondernemen over de vraag hoe de Nederlandse wijken en buurten meer onafhankelijk kunnen worden van overheid door hun eigen energievoorziening en voedselketen te creëren en daarin duurzaam te handelen.

Een van de manieren, die ik hiervoor wil inzetten, is het organiseren van ‘gratis’ netwerkevents. Het eerste event heeft als titel: Overleef jij zonder hulp van de overheid? en gaat over duurzaamheid en eigen (energie)voorzieningen.